Skip to content Skip to footer

Nieuwsberichten Defensie

  • De Wereldhavendagen in Rotterdam zijn begonnen. Ook bij deze 47e editie speelt de Koninklijke Marine een prominente rol. Bezoekers krijgen de kans een kijkje te nemen op marineschepen en deel te nemen aan militaire activiteiten. Dat kan tot en met zondag.
  • Nederland levert onderhouds- en instandhoudingsmaterialen voor de Oekraïense F-16’s. Verder zorgt ons land voor lucht-luchtraketten die de gevechtstoestellen kunnen gebruiken om het Oekraïense luchtruim te verdedigen. Dat maakte minister van Defensie Ruben Brekelmans bekend tijdens een vergadering van de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Die was vandaag op luchtmachtbasis Ramstein in Duitsland.
  • Voorzitter van het NAVO Militair Comité luitenant-admiraal Rob Bauer was gisteren op werkbezoek in Nederland. Dat viel samen met de presentatie van de Defensienota. Die kwalificeerde hij als een duidelijk strategisch plan voor het versterken van de krijgsmacht. “Nu is het cruciaal dat uit te voeren.”
  • De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt voor Russische cyberoperaties van GRU-eenheid 29155. De focus van de hackers van deze Russische militaire geheime dienst ligt onder meer op het in beeld krijgen en verstoren van de westerse hulp aan Oekraïne. Hun operaties richten zich met name op westerse overheden en vitale infrastructuur. 
  • Om Nederland veilig te houden investeren we fors in onze bijdrage aan het NAVO-bondgenootschap. Zo krijgt de landmacht weer tanks, de luchtmacht extra F-35’s en de marine kan rekenen op extra fregatten voor onderzeebootbestrijding. Ook wordt de militaire politie versterkt en trekt Defensie structureel 260 miljoen extra uit om personeel te behouden en binnen te […]
  • 4 militairen van de Koninklijke Landmacht zijn gistermiddag gewond geraakt. Dat gebeurde tijdens een oefening in het Duitse Todendorf. Het ging om 2 aparte eenzijdige ongelukken. In beide gevallen reed een Fennek-verkenningsvoertuig in een greppel. 
  • De zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) is vanaf vandaag weer in Nederlandse handen. Dit houdt in dat F-35’s van de Koninklijke Luchtmacht de komende 5 maanden gealarmeerd kunnen worden voor de bewaking van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg.
  • Zr.Ms. Holland is het nieuwe stationsschip in het Caribisch gebied. Het nam de taken over van Zr.Ms. Groningen die terugkeerde in Den Helder. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 28 tot en met 3 september 2024.
  • De krijgsmacht moet in staat zijn vijandelijke doelen op grote afstand uit te schakelen. Denk aan gevechtsvoertuigen, bunkers, gevechtsopstellingen en helikopters. Daarom schaft Defensie antitankwapens aan die op lange afstand doel kunnen treffen. Ze vervangen naar verwachting vanaf 2026 de systemen voor de middellange afstand. Staatssecretaris Gijs Tuinman meldt dit vandaag aan de Tweede Kamer. […]
  • 29 cursisten uit België, Nederland en Noorwegen zijn vandaag begonnen aan het tweede deel van hun opleiding tot wapeninstructeur. Het gaat om vliegers en (onder)officieren uit andere disciplines. Afgelopen maanden volgden zij in Noorwegen theorie- en praktijklessen. Nu gaan ze vanaf Vliegbasis Leeuwarden verder met het hoog aangeschreven opleidingsprogramma.