Jinek over ‘Moord of Zelfmoord?’

Per jaar plegen meer dan 1800 mensen zelfmoord. Dat zijn er meer dan 5 per dag. Nabestaanden blijven vaak achter met heel veel vragen. Was het wel zelfmoord, was het geen moord of een ongeluk? In het SBS6-programma ‘Moord of zelfmoord’ worden ‘coldcases’ opengebroken om de waarheid boven tafel te krijgen.

Te weinig onderzoek bij zelfdoding
Misdaadjournalist Kees van der Spek vertelt dat er door de politie vaak te weinig onderzoek heeft plaatsgevonden voordat een zelfmoorddossier gesloten wordt. “Als jouw kind onderaan een flat gevonden wordt en de conclusie is zelfmoord wil je dat meestal niet zomaar geloven. De onderste steen moet bovengehaald worden. “ Als dat niet door justitie gebeurt, dan doen de nabestaanden dat zelf. Een onwenselijke situatie natuurlijk.

Openheid zou al een hoop goed doen. Volgens Kees zit justitie echter op een dossier alsof het geheime papieren van de CIA zijn. Waarom is totaal onduidelijk. Of willen ze maskeren dat er slecht werk verricht is?

Geen sectierapport
Want het onderzoek is vaak te oppervlakkig, te summier. Vaak is er bijvoorbeeld geen sectierapport gemaakt. Het NFI, het Nederlands forensisch instituut, heeft berekend dat er door te weinig autopsie, in 2005 nog 600, in 2015 slechts 270, wellicht zo’n 25 moorden niet opgemerkt worden.

Vijftig zaken met teveel vragen
Strafrechtadvocaat Sébas Diekstra zegt dat de afgelopen twee jaar vijftig zaken van nabestaanden met teveel vragen bij hem terecht kwamen. Zaken met losse eindjes. Achterblijvers die nog met teveel vragen rondliepen en het verder uitgezocht wilden hebben. Zoekend naar ‘closure’, naar een conclusie die ze kunnen accepteren.

Die closure kunnen zij leveren. In het programma worden alle zaken ‘bevredigd’ opgelost. Eén zaak heeft nog een open einde. Die zaak komt nog onder de rechter.

De eerste aflevering van ‘ Moord of Zelfmoord’ is zondag 8 januari om half tien bij SBS 6.

(Jinek)