OM: eerste onderzoek dood Sharleyne niet volledig

Het eerste onderzoek naar de dood van het meisje Sharleyne Remouchamps uit Hoogeveen in 2015 is niet volledig geweest. Dat zei het Openbaar Ministerie vandaag in de pro-forma zitting tegen de moeder van het in 2015 overleden meisje. Volgens het OM heeft de vrouw haar dochter om het leven gebracht, maar de moeder zegt daar niets van te weten. Het OM heeft besloten dat de vrouw vast blijft zitten.

De moeder van Sharlene zit al maanden vast wegens de verdenking van moord op haar dochter, die in 2015 aan de voet van haar flat dood werd aangetroffen. Eerder in 2015 werd de moeder vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. ZEMBLA maakte in 2016 een reconstructie van de dood van het meisje.

Nieuwe getuige
Vorige week bracht de Telegraaf het bericht dat uit nieuw forensisch onderzoek was gebleken dat Sharleyne is gewurgd voordat ze van de flat viel. In haar hals zouden sporen van verwurging zijn aangetroffen. Ook was er een nieuwe getuige opgedoken. De moeder van Sharleyne zegt nog altijd niets. Daarom wilde het OM haar ter observatie naar het Pieter Baan Centrum sturen. De vrouw heeft inmiddels ingestemd met een psychologisch onderzoek.

Onvoldoende onderzoek
De vader van Sharleyne, Victor Remouchamps, strijdt sinds de dood van zijn dochter voor vervolging van de moeder. Hij heeft altijd gezegd dat er onvolledig en onvoldoende onderzoek naar de dood van Sharleyne is gedaan. Hij is ervan overtuigd dat het ondenkbaar is dat ze zelf over de railing van de galerij heeft kunnen springen. Ook na een reconstructie van Sharleynes dood bleek dat het nagenoeg is uitgesloten dat ze zelf is gesprongen. En ook het Gerechtshof van Leeuwarden liet eerder al weten dat het waarschijnlijker is dat het meisje is geduwd of gegooid.

Nieuwe bewijs heel overtuigend
De advocaat van Remouchamps, Sébas Diekstra, zegt tegen ZEMBLA namens de vader van Sharleyne dat hij zeer tevreden is over de wijze waarop het Openbaar Ministerie het nieuwe onderzoek tot nu toe heeft verricht: “De nabestaanden zien, mede hierom, het strafproces met veel vertrouwen tegemoet. Het nieuwe bewijs is heel overtuigend en geeft geen enkele aanleiding om aan de betrouwbaarheid daarvan te twijfelen.”

Reactie vader Sharleyne
Victor Remouchamps zegt in een reactie tegen ZEMBLA: “Het blijft voelen alsof ik in een achtbaan ben beland. Mijn dochter zal ik er niet mee terugkrijgen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt en dat mijn ex veroordeeld wordt.”

Opgelucht
Victor is opgelucht dat er nieuw onderzoek is gedaan, maar gefrustreerd dat het niet eerder is gebeurd: “Dit wisten we natuurlijk allang. Ik heb al het onderzoek en een reconstructie zelf door experts laten doen na de dood van mijn dochter. De politie en het OM hadden in eerste instantie zulk slecht werk geleverd. Zo was het getuigenverslag dat nu is meegenomen de eerste keer niet eens opgeschreven, terwijl die getuige er toen wel al was. Ik vind het nog steeds schandalig dat dat zo heeft kunnen lopen.”

Akoestisch onderzoek
Volgens de advocaat van de moeder van Sharleyne moet er onderzoek komen naar de betrouwbaarheid van de nieuwe getuigenverklaring. De rechter besloot daarop dat er een akoestisch onderzoek komt om kijken of de getuige echt heeft kunnen horen wat hij zegt te hebben gehoord, namelijk ruzie tussen Sharleyne en haar moeder, daarna een klap tegen de mailing en daarna stilte.

Slaapwandelen
Ook wil de advocaat dat nog gekeken wordt hoe het zit met het slaapwandelen van Sharleyne, wat ze volgens getuigen zou doen. Victor: “Volgens haar moeder slaapwandelde ze. Maar dat is niet zo en het is uitgesloten dat ze slaapwandelend over de railing is geklommen. Daarbij zeiden ze dat slaapwandelen misschien van mij kwam omdat het erfelijk is. Maar ik ben niet eens haar biologische vader.”

Victor besluit: “Ze mogen van mij onderzoeken wat ze willen, maar de zaak is waterdicht. Het moet wel heel raar lopen wil ze hier nog mee wegkomen.”
De volgende zitting is op 29 maart 2018.

(Bron: Zembla)