OM eist 10 jaar cel in zaak-Sharleyne (8): ‘Moeder wurgde haar voor val van flat’

De 38-jarige Héléne J. uit Hoogeveen is volgens het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk voor de dood van haar 8-jarige dochter Sharleyne. Het OM eist 10 jaar cel.

Het meisje werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 gevonden bij de flat in Hoogeveen waar zij met haar moeder woonde. Het OM komt tot de conclusie dat Sharleyne eerst is gewurgd, alvorens zij van tien hoog naar beneden werd gegooid of geduwd.

Doodslag
De verwurging was niet dodelijk, aldus het OM. Sharleyne leefde nog toen zij haar dood tegemoet viel. Het OM baseert zijn conclusies op de gecombineerde bevindingen van gerechtelijk deskundigen, die in de zaak hebben gerapporteerd.

Wat betreft het OM is moord niet bewezen, doodslag wel. Justitie gaat uit van volledige toerekeningsvatbaarheid.

Zelfmoord niet aannemelijk
Alternatieve scenario’s voor de dodelijke val van het meisje, zoals zelfmoord of een ongeluk, noemt het OM niet aannemelijk. Hélène J. ontkent betrokken te zijn geweest bij de dood van haar dochter.

Het OM had de zaak tegen J. in eerste instantie geseponeerd, wegens gebrek aan bewijs. Een klachtprocedure, in gang gezet door de vader van Sharleyne, leidde alsnog tot strafvervolging.