‘Onderofficier KMA Breda geschorst op verdenking van slaan van cadet’

Een onderofficier van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda is in juli 2018 geschorst op verdenking van het slaan van een cadet.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft donderdag aan NU.nl bevestigd dat de man niet meer op de academie werkzaam is. Hij is overgeplaatst naar het Korps Nationale Reserve.

De woordvoerder kan niks vertellen over wat er precies gebeurd is, omdat de zaak nog bij de militaire politierechter ligt. Volgens De Telegraaf gaf de instructeur de cadet tijdens een oefening een kaakslag. Dat zou gebeurd zijn nadat de student een bevel van de instructeur had geweigerd en hem had weggeduwd.

De onderofficier is een transactievoorstel van 750 euro aangeboden, maar dat weigerde hij, meldt de krant. Daarom ligt de zaak nu bij de rechter.

De advocaat van de onderofficier, Sébas Diekstra, kwam donderdagavond (na alle media aandacht) met een reactie.

“Mijn cliënt ontkent ten stelligste dat er sprake is geweest van mishandeling in strafrechtelijke zin. Dat is ook de reden dat hij in verzet is gegaan tegen de opgelegde strafbeschikking van het Openbaar Ministerie. De zaak zal door de verdediging verder worden besproken tijdens de zitting bij de militaire politierechter, en niet via de media.”

(Bron: NU.nl)