Onderzoek naar aanslag Afghanistan heropend

Het nieuwe onderzoek volgt op recente berichtgeving in De Telegraaf dat de destijds beschuldigde veteraan Erik Groenendijk niet bij de opzettelijk veroorzaakte granaatexplosie in 2010 in Camp Coyote betrokken kan zijn geweest.

Wel zijn er sterke aanwijzingen dat Groenendijks legermaat, de latere seriemoordenaar Admilson R., de ontploffing veroorzaakte door een granaat in het Bushmaster-voertuig in de ISAF-post op scherp te zetten. R. had Groenendijk op de mouw gespeld dat diens iPod in de Bushmaster lag en liet hem daar zoeken, terwijl hij zelf op veilige afstand stond toen de granaat explodeerde.

Het militaire OM in Arnhem heeft Groenendijk en zijn advocaat Sébas Diekstra bericht de zaak opnieuw onder de loep te nemen. „Ik ben daar reuzeblij mee en hoop dat het recht zal zegevieren”, reageert de veteraan die de aanslag ternauwernood overleefde en ernstig rugletsel opliep. „Voor mij is belangrijk dat de waarheid boven tafel komt. Dat houdt hopelijk ook in dat R. alsnog zijn straf krijgt.”

Groenendijk probeerde in het verleden al aangifte tegen R. te doen vanwege een poging tot moord, maar justitie wees hem toen de deur. In mei legde hij zijn dossier voor aan deze krant.

Uit de stukken blijkt dat de marechaussee bij het onderzoek in Afghanistan belangrijke feiten tegen R. buiten beschouwing liet. Pal voor de aanslag was de toenmalige mineur al bij drie andere incidenten met handgranaten betrokken. Zo verdween kort voor de moordaanslag een handgranaat bij een wachtpost waar R. op dat moment wacht liep.

(De Telegraaf)