Ouders willen heropening onderzoek naar dood Youri Bicker

De ouders van Youri Bicker willen dat het onderzoek naar de dood van hun zoon wordt heropend. Duikers vonden in december 2011 het lichaam van de toen 26 jaar oude Youri in de Mark, een riviertje in Brabant.

De politie ging er van uit dat hij slachtoffer was van een noodlottig ongeval. Zijn ouders twijfelen daar aan, laat hun advocaat Sébas Diekstra weten.

Verdachte blauwe plekken
Aanleiding is dat er nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen. Forensisch patholoog Danny Spendlove concludeert dat de blauwe plekken die Youri had ‘niet zonder meer te verklaren zijn en daarmee verdacht zijn’. “Hij was een jonge, gezonde vent die niet zomaar overlijdt.”

In het geval van onverklaarbare blauwe plekken moet er altijd een forensische sectie plaatsvinden. Dat hij slachtoffer werd van een misdrijf en in het water is gegooid, is volgens de patholoog mogelijk, zegt advocaat Diekstra.

Geen sectie
Er is geen sectie op het lichaam van Youri uitgevoerd omdat de schouwarts concludeerde dat Youri door onderkoeling aan een hartstilstand was overleden.

Die conclusie is ‘voorbarig’, vindt de patholoog die de ouders hebben geraadpleegd. “Een hartstilstand zegt weinig. Daaraan overlijden we uiteindelijk allemaal. Het is uitermate lastig dat er geen stoffelijk overschot meer is voor een sectie. Misschien brengen foto’s die tijdens de schouw zijn gemaakt, meer aan het licht.”

Zelfmoord uitgesloten
“Een scenario van zelfdoding blijkt voor zowel de politie als de familie vrijwel uitgesloten”, zegt Diekstra.

Daarnaast werden de jas en het lichaam van Youri op ene vreemde plek aangetroffen. Die hadden gezien de sterke stroming de andere kant op moeten drijven, zegt de advocaat. “Onder die onverklaarbare omstandigheden is het onjuist om klakkeloos aan te nemen dat er sprake is van een ongeval.”

(Hart van Nederland / RTL Nieuws / ANP)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.