Skip to content Skip to footer

Het Advocatenblad over ‘Juridische Wapenbroeders’

Het Advocatenblad besteedt deze maand aandacht aan de Militaire Balie, de kleine beroepsvereniging van advocaten die zich bezighouden met militair straf- en tuchtrecht en letselschade. Aan het woord komen de leden met een dienstverleden en/of dienstheden.

Ook advocaat Sébas Diekstra komt in het stuk aan het woord. Hij gaat daar onder meer in op de proceshouding in militaire zaken: ,,Als je je als militair beroept op je zwijgrecht, dan is het vertrouwen van je commandant al snel weg. Misschien ontloop je dan eventueel een straf, maar je verliest mogelijk wel direct je baan. Terwijl je bij sommige delicten toch nog echt wel een tweede kans kunt krijgen, zolang je transparant bent.”

Zelf werkte Diekstra twaalf jaar bij de Koninklijke Marechaussee (KMar), hij begon in de regio Rotterdam-Rijnmond. Hij deed politietaken en grensbewaking en begon tijdens nachtdiensten in de meldkamer aan zijn rechtenstudie. Na de KMA groeide hij na een functie als operationeel teamcommandant door naar een staffunctie en werd verantwoordelijk voor de juridisch kant van integriteitsonderzoeken.

In 2012 stapte Diekstra over naar de advocatuur, eerst bij een in militaire zaken gespecialiseerde kantoor in Den Haag en inmiddels al zes jaar met zijn eigen kantoor Diekstra Van der Laan in Leiden. ,,In mijn werk als militair strafrechtadvocaat heb ik nog altijd veel profijt van mijn straatervaring als algemeen opsporingsambtenaar en hulpofficier van justitie.” Daarnaast is hij nog altijd een dag per week als reservehoofdofficier actief. Zo was hij onder meer de eerste commandant van de maatschappelijke diensttijd voor jongeren. ,,Die ene dag bij Defensie vormt voor mij ook echt een uitlaatklep. Een verandering van decor. Misschien vooral door het sociale karakter. Ik geef trainingen, oefen en sport samen met anderen en heb er in de afgelopen twintig jaar een grote groep vrienden voor het leven gemaakt. Defensie blijft door die dag echt een deel van mijn leven.”

Lees het gehele artikel via Advocatenblad.nl.