Skip to content Skip to footer

Maleisisch hof beveelt moordonderzoek naar dood Ivana Smit

Het hoger beroep in de zaak rond het overlijden van het Nederlandse model Ivana Smit is gegrond verklaard door het Maleisische gerechtshof.

Dat betekent dat het onderzoek naar haar dood moet worden heropend. De familie heeft opgelucht gereageerd op de uitspraak.

Smit werd in december 2017 dood gevonden na een val van de twintigste verdieping van een flat in de stad.

Rechter Collin Lawrence Sequerah heeft geoordeeld dat de dood van de 18-jarige Smit het gevolg is van „handelen van derden”. Dit betekent dat de strafzaak heropend wordt en dat het Amerikaanse echtpaar bij wie Ivana voor haar val verbleef in beeld komt als twee van de verdachten. Dit is een stap richting vervolging.

In maart oordeelde de rechtbank in Kuala Lumpur nog dat de dood van Smit een ongeval was. Daartegen was de familie in hoger beroep gegaan. Volgens deze rechter was de uitspraak van de rechtbank niet houdbaar en is hier duidelijk sprake van een misdrijf.

Het is maar de vraag of het Amerikaanse echtpaar Johnson mee zal werken aan het onderzoek. Desalniettemin is deze wending belangrijk voor de familie, zegt hij. Hiermee krijgen ze erkenning voor wat zij altijd hebben gezegd.

De politie leek eerst uit te gaan van een ongeluk, maar haar familie geloofde dat niet. Op verzoek van Diekstra begon het Nederlandse Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek naar de dood van Smit. De Maleisische rechtbank besloot daarop alsnog te onderzoeken hoe Smit is gestorven.

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden die een schoonmaakster aan het werk zetten.

Het Amerikaanse stel werd na hun ondervraging vrijgelaten en vertrok naar de Verenigde Staten. Ze werkten niet mee aan het onderzoek van de Maleisische rechtbank.