Skip to content Skip to footer

OM adviseert gerechtshof heropening strafzaak rondom doodrijden Tamar (14)

Het Openbaar Ministerie heeft de omstandigheden rond het overlijden van de 14-jarige Tamar uit Marken opnieuw laten bekijken. Aanleiding daarvoor was de zogenoemde artikel 12-klacht die de nabestaanden hadden ingediend bij het gerechtshof. Tamar overleed na een aanrijding met een auto. De bestuurder verklaarde niet te hebben gemerkt dat hij een persoon had aangereden.

,,Inmiddels is duidelijk dat de analyse van de veiliggestelde sporen door de Koninklijke Marechaussee aanleiding geeft tot het verrichten van nader opsporingsonderzoek naar de toedracht en het verplaatsen van het lichaam direct na de aanrijding.”

Advocaat-generaal (OM)

Uit dossieronderzoek door onder andere de Koninklijke Marechaussee kwamen vragen naar voren over hetgeen zich die nacht heeft afgespeeld. Daarnaast zijn er zeer sterke aanwijzingen dat het lichaam van Tamar mogelijk is verplaatst. Het OM meent dat de uitkomsten van dit onderzoek aanleiding geven tot het verrichten van nader opsporingsonderzoek naar de toedracht en het verplaatsen van het lichaam. De advocaat-generaal heeft het gerechtshof in Amsterdam dan ook geadviseerd de klacht van de ouders vanwege het niet (verder) vervolgen gegrond te verklaren. Het is nu aan het hof om een beslissing te nemen.

Het Amsterdamse gerechtshof heeft zowel de nabestaande ouders als de verdediging van de beklaagde bestuurder van de auto gisteren tijdens een besloten zitting gehoord.

Er zal over vier tot zes weken een beslissing van het gerechtshof volgen. Dan wordt duidelijk of de strafzaak heropend wordt en of de bestuurder verder wordt vervolgd.